Sponsoreret indhold: Det danske landshold er ikke bare populært i vores eget lille land. Med et positivt og offensivt udtryk har de rød-hvide skabt sig mange venner rundt om i verden, og når man så oven i købet er kendt for de herlige Roligans, som forstår at feste – uden vold – så forstår man godt populariteten. Den danske landstræner Morten Olsen sværger til den offensive 4-3-3 stil med vægt på fløjspil og dybe løb i boksen, og hvis man vil se den fede fodbold, så skal man følge Danmark live stream!
Verdens bedste amatører
Det danske landshold var en fodboldstormagt i starten af 1900-tallet, hvor man vandt sølv to gange ved OL i 1908 og 1912. Det var også i 1908, at man vandt den største sejr nogensinde, da Frankrig blev slået med hele 17-1, og Sophus ”Krølben” Nielsen klaskede hele 10 kasser ind.
I seks år fra 1914-1920 lå Danmark nummer et på verdensranglisten, men manglende økonomi og amatørstatus gjorde, at man haltede langt efter. For eksempel kunne spillere der søgte et udenlandsk eventyr ikke spille på det danske landshold. Man nåede dog OL-bronze i 1948 og ikke mindst OL-sølv i 1960, hvor målmand Henry From gjorde sig bemærket, da han under semifinalen mod Ungarn satte sit tyggegummi på den ene stolpe inden et ungarsk straffespark, som efterfølgende blev brændt af den forvirrede magayer.
I 1971 opgav Dansk boldspil Union endelig den tåbelig regel om, at det kun var amatører, der måtte spille på landsholdet, og da man så i 1979 ansatte Sepp Piontek som landstræner og indførte professionel fodbold året inden, begyndte der at ske noget for det danske landshold. VM 1982 blev misset, om end man dog slog de senere verdensmestre Italien med 3-1 i kvalifikationen.
Danish Dynamite
Det blev dog EM i Frankrig, der blev landsholdets folkelige og internationale gennembrud. Mens europæisk fodbold i over ti år var skæmmet af hooliganisme, så vandt de danske fans, Roligans, alles hjerter med festlig og fornøjelig optræden.
På banen leverede de rød-hvide dynamitdrenge varen ved at nå helt til semifinalen efter sejre på 5-0 over Jugoslavien og 3-2 over Belgien. Dog blev Spanien endestationen, da Danmark tabte straffesparkskonkurrencen 4-5, da Preben Elkjær med hul bag i shortsene sendte sit forsøg himmelhøjt op i nattehimlen over Lyon.
Men nu var Danmark på verdenskortet rent fodboldmæssigt og året efter, 5. juni 1985, spillede holdet den bedste kamp nogensinde, da Sovjetunionen på vej til VM i Mexico blev slået med 4-2 i en fuldstændig fantastisk kamp. Preben Elkjær og Michael Laudrup nettede hver to gange med tre minutters mellemrum i henholdsvis første og anden halvleg, men russerne nægtede at give op, så derfor blev det så seværdig en kamp.
Danmark kvalificerede sig til VM, og igen stjal de alles hjerter med forrygende fodbold. I ”Dødens Gruppe” med Skotland, Uruguay og Vesttyskland satte de alt og alle til vægs og vandt gruppen med maksimumpoint og en målscore på 9-1. Pludselig blev Danmark nævnt som en VM-favorit, men det hele kollapsede i et underligt antiklimaks mod Spanien, som slog danskerne med 5-1 i ottendedelsfinalen.
Da den grimme ælling blev en smuk svane
To år efter var Danmark atter med ved EM i Tyskland, men det blev en stor nedtur. Danskerne tabte alle tre kampe til Spanien (der var de igen), Tyskland og Italien og et nyt hold skulle bygges op. Det blev overladt til Richard Møller Nielsen efter en kikset VM-kvalifikation til Italien i 1990, men han havde svære betingelser. Store profiler som Michael og Brian Laudrup sagde fra, og Møller Nielsen blev hånet og latterliggjort for sin defensive spillestil.
Danmark kiksede også kvalifikationen til EM i Sverige i 1992, men da Jugoslavien blev udelukket på grund af en international embargo mod landet, så var det Danmarks pligt som nummer to i kvalifikationsgruppen at træde til. Det gjorde man så med manér.
Den umulige drøm
Efter 0-0 mod England og 0-1 mod Sverige vandt danskerne overraskende med 2-1 over Frankrig og endte i semifinalen mod de hollandske europamestre og kæmpefavoritter. Det blev turneringens største drama, hvor danskerne to gange var foran ved Henrik Larsen, inden Frank Rijkaard fik udlignet fire minutter før tid.
Danskerne var fysisk smadrede i den forlængede spilletid og mistede også Henrik Andersen, som fik en grim knæskade efter en hændelig tackling med Marco van Basten. Men man stred sig til en straffesparkskonkurrence, hvor Peter Schmeichel snuppede van Bastens forsøg, så Kim Christofte på kampens sidste spark kunne opføre et lille kunststykke og finte hollandske Hans van Breukelen på halen, inden han trillede bolden ind.
Men Danmark stoppede ikke her, for de tyske verdensmestre fik også kærligheden at føle i finalen. Også de var gigantiske favoritter mod den lille nabo mod nord, men med en fight af en anden verden, en målmand i verdensklasse og en ufatteligt portion held præsterede Danmark det umulige og vandt EM-titlen med en sejr på 2-0.
Det er uden tvivl den største danske triumf nogensinde, så derfor drukner en nærmest lige så flot præstation tre år senere, da danskerne vandt Confederations Cup med en fin sejr på 2-0 over Argentina i finalen.
En blandet landhandel
De rød-hvide var med ved EM i 1996 som forsvarende Europamestre og Confederations Cup vindere, men de røg ud efter indledende runde. Ved VM to år senere i Frankrig var man også med og efter en sløj indledning, så blomstrede man pludselig op som i gamle dage. Nigeria blev slået med hele 4-1 i ottendedelsfinalen, og i kvartfinalen havde Danmark så fornøjelsen af Brasilien. Det blev en af de bedste landskampe i mange år, og kun sort uheld gjorde, at Brasilien kunne trække sig tilbage med en 3-2 sejr.
EM to år senere i Holland/Belgien blev en sløj affære med tre nederlag på stribe til Frankrig, Holland og Tjekkiet og en målscore på 0-8, mens VM i Japan/Sydkorea i 2002 blev en forholdsvis fin turnering, som dog sluttede med 0-3 mod England i ottendedelsfinalen.
Missede muligheder
Ved EM i Portugal i 2004 kunne både Danmark og Sverige gå videre til kvartfinalen ved at spille 2-2 i deres sidste gruppekamp på bekostning af Italien, og det blev sjovt nok også resultatet til stor frustration i den italienske lejr. Eventyret sluttede dog for begge mandskaber i kvartfinalen med nederlag til henholdsvis Tjekkiet og Holland.
Danmark missede både VM i 2006 i Tyskland og EM i Østrig/Schweiz i 2008, mens de var dårligt kørende ved VM i Sydafrika 2010, hvor man røg ud efter indledende runde efter 0-2 mod Holland, 2-1 over Cameroun og 1-3 mod Japan.
Lodtrækningen til EM i Polen/Ukraine kunne ikke være værre med Holland, Portugal og Tyskland, men efter den indledende 1-0 sejr over Holland var der optimisme at spore. Den blev dog slået til plukfisk med 2-3 mod Portugal og 1-2 mod Tyskland, og så var den turnering slut.