DBU Pokalen er Danmarks største fodboldturnering. Under mottoet ”Én drøm, én chance og én vinder ”kæmper de godt 700 deltagende hold om en plads i finalen, der som regel altid spilles i Parken Kristi Himmelfartsdag.
DBU's landspokalturnering er blevet spillet siden 1954 med den første finale i 1955. Turneringen har imidlertid haft flere navne. Senest var den kendt som Ekstra Bladet Cup, men i 2011 blev den til DBU Pokalen.
Naturligvis skal fodbold allerhelst opleves på stadion, men har du ikke mulighed for at komme af sted, skal du ikke fortvivle. Vi har løsningen!
DBU Pokalen
Allerede i 1872 spillede briterne den første FA Cup-finale, da de to Londonklubber Wanderers og Royal Engineers spillede finale på The Kennington Oval i London.
I 1910 forsøgte Københavns Boldspil Union sig med en lokal pokalturnering. Den vandt B93 med en finalesejr over KB på 2-0. I løbet af mellemkrigsårene spredte der sig lokale pokalturneringer rundt om i regionerne, men det var altså først i midten af 1950’erne, at man samlede dem.
Den første DBU Pokalfinale
Den første finale blev spillet i den gamle Københavns Idrætspark. Her vandt AGF med 4-0 over 3. divisionsholdet Chang fra Aalborg, som måtte tage tomhændede hjem til Nordjylland. DBU havde på daværende tidspunkt kun ét sæt medaljer, da det stod ikke i reglerne, at finalens tabere skulle modtage sølvmedaljer. Changspillerne er i øvrigt de eneste pokalfinalister, der aldrig har modtaget et sæt medaljer.
DBU Pokalen og Parken
I dag kan det næsten ikke tænkes, at finalen spilles et andet sted end i Parken, men faktisk har spørgsmålet været oppe at vende flere gange. Ligesom det også førhen var sådan, at vinderen ikke nødvendigvis blev fundet Kristi Himmelfartsdag.
Eksempelvis gik der mere end tre måneder fra det første fløjt i finalen mellem Boldklubben Frem og Esbjerg fB i 1978 til, at arbejderklubben fra Valby endelig kunne hyldes som pokalvinder i august. Faktisk var det først i 1991, at DBU ændrede reglerne således, at vinderen nu SKAL findes på selve finaledagen.
Flest tilskuere til DBU Pokalkamp
Spørgsmålet om at flytte finalen til provinsen, når de to deltagerhold ikke er fra København, blev igen aktuelt i 1993, da kun 8.332 tilskuere overværede de to provinsklubber OB og AB spille finale i den nybyggede Parken i København.
Det blev dog aldrig til noget, og tre år senere slog turneringen tilskuerrekord, da 36.103 mennesker indtog Parken til opgøret mellem AGF og Brøndby. AGF vandt 2-0 og forhindrede Brøndby IF i at vinde "The Double". Den rekord holdt kun er par år, da 41.044 tilskuere så Brøndby vinde 4-1 over FC København i 1998.
Den korteste vej til europæisk fodbold?
Pokalturneringen betegnes også som den korteste vej til europæisk fodbold. Gennem årene har den banet vej for, at hold uden for den absolutte top har kunnet få prøvet sig af på den store scene. Et af de hold, som har taget turen ud i Europa gennem pokalturneringen, er Randers Freja, som vandt både i 1967 og 1968.
Udover det forholdsvis sjældne i at forsvare sin pokaltitel er det bemærkelsesværdigt, at Randers begge år spillede i 2. division. Pokalsejrene indbragte klubben en del oplevelser i Europa Cup sammenhæng. Begge år blev det dog hold fra Bundesligaen, som agerede stopklods for kronjyderne. I 1968 var det Hamburger SV, og året efter nåede holdet helt til kvartfinalen, hvor de måtte se sig slået af 1. FC Köln.
Hvem har vundet The Double?
Kun fire klubber har præsteret at vinde den danske "The Double" - Danmarksmesterskab og pokalturnering i samme kalenderår. Af de fire har AGF tilmed gjort det tre gange senest i 1960. Der udover vandt Vejle i 1958 og 1972, Brøndby i 1998 og 2005 og FC København i 2004 og 2009. I det hele taget er det AGF, som har haft størst succes i turneringen med ni titler i alt efterfulgt af BIF og Vejle, som begge har seks. AaB har været alletiders uheldige hold med 10 pokalfinaler og kun to sejre.
Det blev dog ændret, da man i 2014, igen mod FC København, tog The Double efter en flot 4-2 sejr i Parken.